torstai 12. lokakuuta 2017

Salkun syyssiivous jatkuu ja jatkuu ja jatkuu ja...

Tein loppuvuoden tavoitteita itselleni tässä taannoin ja pysähdyin miettimään elämääni 5 vuoden päähänkin. Siitä ei sen enempää toistaiseksi, mutta jäin katselemaan lukuja, ja erityisesti vielä kahden Seligsoniin jääneen indeksirahaston lukuja. Tarkastelin lukuja erityisesti siitä näkökulmasta, kuinka monta yritystä näissä kahdessa jäljelle jääneessä indeksirahastossani oikein on, ja mitä yrityksiä ne pitävät sisällään.

Top 25 Brands-indeksirahastoihin olen laittanut omaa rahaa 5.000 euroa ja tuotto on tällä hetkellä 6%:n luokkaa. Brands-rahastossa yrityksiä on 26 kpl. Kuulostaa ihan järkevältä. Mutta toinen indeksirahastoni, Pohjois-Amerikka, johon tällä hetkellä olen sijoittanut vaivaiset 2.000 euroa, sisältää yrityksiä käsittämättömät 158 kpl! Jos jaan karkeasti sijoittamani summan yritysten määrällä, sijoitan yhteen yritykseen 12,65€, kun en ota mukaan yritysten painotuksia (= oikeastihan yrityksiä on painotettu tietyin prosentein, jolloin johonkin yritykseen saatan sijoittaa tuplasti enemmän kuin toiseen). Pysähdyin taas miettimään onko tässä järkeä. Mielestäni ei ole. Tuotto on tällä hetkellä 10%:n luokkaa.

Muistan vasta-alkaneena sijoittajana erään kokeneemman sijoittajan kommentin siitä, miten indeksirahastoissa ei voi vaikuttaa yritysten valintaan, siksi hän sijoittaa suoraan osakkeisiin. Toki tuolla, että rahasto sisältää 158 eri yritystä, saadaan riskiä matalammaksi, mutta kun pelaa näinkin pienillä summilla kuin itse, riski on jo valmiiksi pieni eikä suuresta tuotostakaan voi nauttia, ellei jokin tietty yritys erityisesti lähde todella hurjaan nousujohdanteeseen. Totesin myös kokeneemman sijoittajan olleen oikeassa: listalla on yrityksiä, joista en niinkään välittäisi. Päätin luopua tästäkin rahastosta.

Jäljellä on siis enää Top 25 Brands, jonka 31.8.17 päivitetyssä yrityslistassa ei itseasiassa ole niitä yrityksiä, joiden takia ryhdyin ko. rahastoon alunperin sijoittamaan. Jään arpomaan vielä tämän rahaston kohtaloa.Nyt ongelmaksi alkaa muodostua se, että käteistä on kassassa pian liikaa eikä uusia kohteita ole juurikaan tullut sopivaan hintaan tyrkylle. Kun korkoakaan rahoilleen ei saa, alkaa kutkuttaa ajatus asuntolainan lyhentämisestä. Korot joka tapauksessa jossakin kohtaa nousevat, ja silloin taas osakkeet laskevat. Nyt kun osakkeet ovat kalliita eikä tee mieli ostaa vain ostamisen ilosta, voisi lyhentää asuntolainaa ja sitten taas kun osakkeet ovat tulossa alaspäin, voisin ostaa niitä lisää... ja tällöin voisin myös tuon viimeisenkin Seligsonin indeksirahaston laittaa "lihoiksi" osakkeita varten.

Kuulen jo muutaman lukijan voihkaisevan... Tarkoitus ei olisi napata sijoituksista kuin pari tonttua lainan lyhentämiseen, mikäli pääsen loppuvuoden tavoitteeseeni ja saan 4.000 euroa kasaan. Voisin aloittaa uuden vuoden jälleen asuntolainan kymppitonnien räjäyttämisellä. Ja käteiskassaakin jäisi vielä tuntuvasti kevään osakeostoja varten.

Onko ajatukseni täysin järetön? 


10 kommenttia:

 1. Minulla mietityttää myös mihin sijoitan seuraavaksi varoja. Sijoitussuunnitelma sanoo että osakkeisiin ja ajallisen hajautuksen takia sijoitusia kannattaisi alkaa tehdä jo nyt esim joka toinen kk noin 6000 euroa. Mutta aina kun vähän katselen mitä ostaisin niin en osaa tehdä päätöstä, kun kaikki osakkeet ovat niin kalliita. Eli annan itselleni aikaa tuonne ensi vuoden alkuun (ei mitään järkeä tässäkään kun silloin on perus osinkonousu menossa...).

  VastaaPoista
 2. Rönsyistä eroon ja vain valideja osakkeita tilalle?

  VastaaPoista
 3. Sehän rahastoissa on homman juju, että pääset sijoittamaan moneen yritykseen (toivottavasti) pienillä kustannuksilla. 158 yritykseen hajautettua salkkua ei kannattaisi 5000 euron salkulla kasata, mutta rahaston kautta se onnistuu.

  En tiedä paljon tuossa rahastossa on kulut, mutta jos on järkevät (< 0,5 % tms), niin ei minusta liiallisen hajautuksen takia kannata lunastaa. Hajautus kun on kuitenkin pitkässä juoksussa tae markkinatuottoon pääsystä.

  Täysin eri asia sitten se, että haluaako kaikkiin indeksin yrityksiin sijoittaa. Tämä on se syy, miksi minulla indeksirahastot välillä tökkivät. Jenkki-indeksesistä löytyy useampiakin firmoja, joihin en eettisistä tai aatteellisista syistä sijoittaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa viimeisessä kappaleessasi tuot aika hyvin omat ajatukseni julki. Onhan noissa rahastoissa kulunsa, siitä olen joskus kirjoittanutkin ja jostain luin vastaavanlaisen kirjoituksen tällä viikollakin. Loppujen lopuksi laskeskelin, että osakesijoittaminen tulee edullisemmaksi kulujen suhteen kuin pienten summien pitäminen indeksirahastoissa (pl. Nordnetin kuluttomat).

   Poista
 4. Muutama tonttu kryptovaluuttoihin on ihan ok juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näistä en ole vielä saanut kipinää itselleni. Varmaankin siksi, etten ole asiaan edes perehtynyt...

   Poista
  2. Kirjoitushetkellä 1000 euron panostus vaikkapa Bitcoiniin olisi nyt 3750 euron arvoinen.

   Sama raha Litecoinissa olisi 6100 euroa.

   Poista
 5. Itse en myisi rahastoja lyhentääkseni asuntolainaa. Asuntolainassa on kuitenkin korkojen verovähennysoikeus. Myydessä maksat myös myyntivoittoveroa rahastosta. Pidä rahat rahastoissa ja keskitä tulevat käteiset vaikka Norwegianin 1,75% tilille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korkojen verovähennysoikeus ei koske minua, koska talomme on täysin miehemme nimissä ja hän on ottanut kaiken lainan. Joten hän on meistä se, joka hyötyy tästä edusta. Meillä on paperit tosin laadittuna kuoleman/ avioeron varalle, joissa näkyy, että minä omistan puolet tästä talosta, koska olen myös tätä toista puolikasta maksanut.

   Poista
 6. Sepä se, mihin nyt rahaa laittaa... En ole erityisesti myynyt mitään, mutta uusia sijoituksia vähentänyt ja kasvattanut lainojen lyhennyksiä saman verran. Se on ainakin säästötapa, jossa ei isoja voittoja tule, mutta ei todennäköisesti paljon häviäkään. Lisäksi olisi hyvä saada kasvatettua vakuuksia, ja lisätä käteistä, jos vaikka sattuu, että tämän rakennusbuumin myötä vanhojen asuntojen hinnat vähän laskisivat. Myymällä sijoituksia lankeaa verot maksuun, joten se ei välttämättä ole kovin järkevää jos ei niille tahoille muutakaan käyttökohdetta oikein ole.

  VastaaPoista