Nordnet

sunnuntai 3. joulukuuta 2017

600 euron haaste

Vielä vuosi sitten elin työttömän arkea, jossa euroja tuli laskeskeltua yhtä hartaasti kuin tälläkin hetkellä. Koska olin tehnyt tarkkaa tiliöintiä siitä mihin olin rahani kuluttanut vuoden 2016 aikana, huomasin, että yksi päättömimmistä kulueristä olivat vaatteet (v. 2016 1537,56€). Päätin haastaa itseni 600 euron haasteella, eli pärjätä vuoden 2017 ostamalla vaatteita 600 euron budjetilla. Ideana tämä oli loistava, koska työttömänä minulla oli aikaa kiertää kirpputoreja, ja sitä teinkin. 1.1.17 sain kuitenkin (onnekseni) työpaikan ja  unelma kirppisten kiertämisestä hautautui. Miten kävi haasteen?

Haasteen kävi huonosti. Todella huonosti. Tänä vuonna jopa ylitin tuon viime vuotisen summan: 1681,45€ on tämän hetkinen summa. Miten näin sitten pääsi käymään? Yksi syy on se, että poikalapselle on aika toivotonta yrittää saada käytettyinä kenkiä ja housuja. Omalla pojalla kuluu kumpiakin ja tuntuu, että näitä saa olla jatkuvasti ostamassa lisää. Toinen yksi merkittävä tekijä on merkkivaatteiden saapuminen lasten vaatekaappeihin. Kavereilla on ”addua” eli Adidasta ja sitä piti sitten itsekin saada. Tarjouksesta napatut Adidas-lenkkarit ja –tennarit pitivätkin sitten olla jossakin kohtaa Pumaa, sitten Nikea. Sitten piti saada Adidaksen hupparia. Tarkan markan äiti katsoi kauhuissaan ko. huppareiden hintoja: 49,95€, kunnes jostakin alelaarista sain näitäkin metsästettyä 34,95 euron hintaan. Lapset myös kasvavat. Vaikka olen aina hamstrannut seuraavaa kokoa vaatekaappiin, aina jotakin jää pieneksi tai menee rikki.


Lapsia ei kuitenkaan voi yksipuolisesti syyttää budjetin rikkoutumisesta. Kyllä minäkin olen syypää siihen, että 600 euroa ei riitä mihinkään. Omien ostojeni hintalapuksi muodostui lopulta 642,97 euroa. Kallein yksittäinen osto olivat kevätalesta ostetut talvinilkkurit, 79,90 euroa. Näillä olisi tarkoitus kävellä useampikin talvi. Täydensin vaatekaappia läjällä tarjousfarkkuja, minkä seurauksena en varmastikaan pariin vuoteen tule tarvitsemaan niitäkään lisää. Mutta kaikki muut vaatteet ovat jokapäiväisessä käytössä ja kulutuksessa. Kun talvikaudella on käytössä 2 ponchoa, 2 neulemekkoa ja 4 villatakkia, mitäpä arvelet missä kunnossa ne ovat talven jälkeen? Uusittavahan ne on. Samoin peruspitkähihaiset villatakkien alla. Ei mikään vaate ole luotu kestämään ikuisesti jokapäiväistä kulutusta. Ns. turhia vaateostoja ei ole tullut tehtyä, koska kaikki vaatteet ovat tulleet käyttöön ja jokainen osto on ollut harkittu.

Jossittelu on kuitenkin toisinaan hauskaa ja ehkä sopivaakin, kun pitäisi menoja karsia: Jos olisin pidättäytynyt vain pakollisissa ostoksissani, oma osuuteni olisi ollut 85,95€, tytöllä 156,42€ ja pojalla 253,26€, yhteensä 495,63 euroa. Olisin jäänyt sadan euron verran plussalle. Mutta poika olisi sitten painellut kouluun risoissa kengissä.

Lopputulema vaatekuluissa on viime vuotiseen nähden hyvin samankaltainen. Tänä vuonna meni hieman enemmän, 143,89 euroa. Ensi vuosi näyttänee jääkö summa todellakin pyörimään 1500 euron hujakoille, jolloin voisi päätellä sen olevan todellinen summa kolmen ihmisen vaatehankinnoille. Mietin rohkenisinko yrittää 1.000 euron budjetilla ensi vuotta. Tällainen kokeilu saa joka tapauksessa pohtimaan jokaikistä ostosta: tarvitsenko todella tätä ja tuleeko tämä todella käyttöön?


Oletko Sinä koskaan laskenut kuinka paljon käytät rahaa vaateostoksiin?

10 kommenttia:

 1. Itseasiassa... Minulla hajosivat juuri talvikengät. Ne olivatkin jo 5 vuotta vanhat joten ehkä olikin jo aika tilata uudet. Tilasin lopulta Saksan Amazonista Timberlandin talvikengät 130e. Toivotaan että nämäkin kestävät sen 5 vuotta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun toiset talvikengät ovat 15 vuotta vanhat... Ne on ns. pulkkamäkikengät, joilla ei kauppaan tmv. kehtaa edes mennä...

   Poista
 2. Olen laskenut. Tänä vuonna olen ostanu kuudet alkkarit. N. 6 euroa mennyt, viime vuonna meni enemmän, 270 euroa kun ostin juoksuvaatteita.

  VastaaPoista
 3. En ole laskenut mitä on vaatteisiin rahaa mennyt, mutta ehdottomasti nyt aion ensi vuonna laskea. Ostan vaatteita itselleni ja yhdeksän vuotiaalle tyttärelleni. Itselleni olen ostanut yhdet 'farkkulegginsit', pitkähihaisen paidan, muutamat alusvaatteet: alushousuja, rintsikoita ja legginsit, sekä kengät. Osan vuotta olen ollut nyt työttömänä, ja töissä ollessani työn laadusta johtuen työvaatteita ei tarvinnut itse ostaa, samat vaatteet päivästä toiseen.

  Tyttärelleni olen joutunut ostelemaan enemmänkin, mutta en edes joka kuukausi. Hänelle ei onneksi vielä ole tarvinnut ostella merkkivaatteita, kunhan vaatteiden ulkonäkö on miellyttänyt. Mielestäni ostan hyvin vähän vaatteita, ja varsinkin tyttärelle yritän ostaa alennusmyynneistä. Todellisuudessa ei ole hajuakaan mitä niihin on mennyt rahaa. Pitääkin ruveta laittamaan ensi vuonna ylös. Pidän bullet journal'a, johon olen parin kuukauden ajan kirjoitellut kuukauden ostokset ylös. Jospa kehittäisi tätä tapaa vähän enemmän niin ensi vuoden lopussa tietäisi mitä esim niihin vaatteisiin todellisuudessa menee.

  VastaaPoista
 4. Minulla on mennyt vaatteisin tänä vuonna 780 € (jos ottaa pois uuden puvun, niin rahaa olisi vaatteisiin mennyt n. 550 €). Ostan vaatteita vain alennuksista, joten sillä tavoin saa vähän edullisimmin.

  VastaaPoista
 5. Miten voi käyttää neljää villatakkia "jokapäiväisesti"?

  VastaaPoista
 6. Jonkun verran menee rahaa vaatteisiin, riippuu paljon matkustelusta :)
  Zadaa -sovelluksella voi myydä ja ostaa käytettyjä vaatteita kätevästi ja sivussa tehdä hieman rahaa.
  https://digivaluutat.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 7. Itsellä on mennyt tänä vuonna 170 euroa uudet kuorihousut, 49,90 merinovillakalsareihin, 263,20 euroa uusi "välikausitakki", Seppälän konkurssimyynnistä 24,28 eurolla neulemekko, kotelomekko ja 6 x alushousut ja uudet treenikengät 30 euroa. Yhteensä 537,38 euroa. Takissa ja kuorihousuissa olisin voinut ostaa halvemmat vastaavatkin, mutta housujen kohdalla hinta ja laatu vaan tahtoo mennä käsikädessä noissa teknisissä vaatteissa, niin priorisoin laatua. Takki oli ehkä ainoa vähän "järjetön" tuhlaus, mitä ei voi välttämättä millään muulla kuin "halusin" -argumentilla perustella. Untuva vs. toppa, niin onhan se tuo untuva vaan eritavalla ihanan tuntuinen päällä :)

  VastaaPoista
 8. Minulla oli alun perin 500 euron vaatebudjetti tälle vuodelle. No aika nopeasti se täyttyi perusvaateista ja kirppari löydöistä. Loppuvuodesta tuli hieman yllättäen tarvetta erittäin siisteille toimistovaateille. Vaatekaapissa ei ollut yhtään sopivia siistejä housuja ja yläosatkin olivat vähän niin ja näin. Farkkuja, huppareita ja yms. sitten senkin edestä löytyi. Käytin noin 170 euroa näihin siisteihin vaateisiin. Ja kun budjetti oli ”menetetty”, niin ostin söpön mekon vielä 80 eurolla.

  Kokonaisuudessa kulut ovat noin 800 euroa. On aika samoissa kuin viimevuoden vaatekulut.

  Minulla on paha tapa ostaa tavaraa varalle tai säästää ostettua tavaraa tarpeeseen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että osa ostoksista jää käyttämättömänä kaappiin lojumaan. Tämä on edelleen ongelma, mutta pienempi kuin aikaisemmin. Tarjoushamstrauksesta kaappiin on jäänyt käyttämättömänä: vekkihame 40, oleskeluhousut kotiin 30, perus neule 20, erikoisempi neule 25, hm kengät 15 ja erinäinen määrä kirpparilöytöjä. Uskon kyllä käyttäväni noita vaateita jossakin vaiheessa. Vekkihame taitaa olla vuoden suurin huti ja euron jumpsuit kirpparilta.

  Ensi vuonna uudelleen 500 budjetilla.

  VastaaPoista
 9. Vuosikausia työnantaja kustansi työvaatteeni, joten omat vaatekuluni pysyivät kohtuudessa. Kotona kuljeskelin vanhoissa verkkareissa ja T-paidoissa. Kaupungille ja vapaa-ajan menoihin ei montaa vaatekertaa tarvinnut, eivätkä ne vaatteet kauheasti kuluneet, kun eivät olleet päivittäisessä käytössä. Suurimmat menot taisivat tulla urheiluvaatteista.
  Vaihdoin kuitenkin syksyllä toimistotöihin ja vaatemenot kasvoivat tolkuttomasti. Piti ostaa useampi uusi paita ja housuja, ym. Helpommalla ja halvemmalla pääsi, kun joutui käyttämään työnantajan vaatimaa "uniformua".

  VastaaPoista