maanantai 25. joulukuuta 2017

Joulun hintalappu

En ole tippaakaan jouluihmisiä. En jaksa ihmisten jouluhössötystä, ärsyynnyn jo lokakuussa tipahtavasta lelukuvastosta, ahdistun siitä, missä ja kenen kanssa joulua tänä vuonna vietetään. Vaikka joulu on silmissäni pelkkä kulutusjuhla, nautin lapsilleni lahjojen ostamisesta. Ristiriitaista? Tänä vuonna laskeskelin 1+1 yhteen: miten suoriutua jouluvalmisteluista 2 päivässä? Toki tästä olisi suoriutunut, mutta se stressin määrä, ruokakaupassa jonottaminen, unohtuneen ostoksen uusi nouto... ei ei ja vielä viimeisen kerran ei. Kaipasin jotakin ihan muuta. Jotakin helppoa. Jotakin lasten kanssa. Kerroinkin jo varanneeni jouluksi itselleni ja lapsilleni jouluristeilyn Tukholmaan. Risteilyn hintaan sisältyivät jouluateria buffassa sekä paluupäivän brunssi. Hyttimme sijaitsi meren pohjassa, mutta who cares, koska eihän sitä joulua hytissä kuitenkaan vietetä.

Kun jouluaatto vietettäisiin laivalla, mietin, mitä teen joululahjojen kanssa? Olin varannut jo lauantai-aamulle junaliput Helsinkiin, joten emme ehtisi leikkiä uusilla leluille tmv. jos avaisimme lahjat vasta lauantaina. Laivalle en niitä lähtisi myöskään raahaamaan. Niinpä perjantaina, koulun päätteeksi, loman alkajaisiksi, lapset saivat avata kolme ensimmäistä lahjaa, ja loput avasimme illalla puolisoni tultua töistä. Itsestä tuntuikin, että siinähän se joulu sitten oli ja meni. Niin, onko joulu todellakin enää itselleni vain ja ainoastaan sitä, että lapset avaavat tarkoin harkitut ostokseni? Aika tylsää. Olen antautunut kulutusjuhlalle, tahtomattani.


Joululahjoja ostin omille lapsilleni, mieheni lapsille sekä kolmelle kummilapselleni. Hinta: 505,67€.

Koska olin varannut junaliput (26,70€) jo lauantai-aamuksi, halusin toteuttaa viime kesältä jääneen matkakohteemme ja suunnistin lasteni kanssa Helsinkiin Luonnontieteelliseen museoon. Oli ihanan rauhallista aaton aattona kierrellä rauhassa museota. Lisäksi sattui vielä niin hyvin, että esikoiseni oli käynyt koulussa juuri jääkautta läpi ja pystyimme kertaamaan asioita museossa uudelleen läpi. Itse sain käytettyä Smartum-lippuni sisäänpääsyyni, lasten osuus oli yhteensä 12€.

Nuorimmaiseni ei ollut koskaan matkustanut metrolla, joten päätimme ”hoitaa” tämänkin asian pois päiväjärjestyksestä: 17,40€. Koska emme ehtineet ruokailla samalla lipun hinnalla (siis tunnissa), hinta nousi noinkin korkeaksi. Ruokailu Itä-keskuksen Hesburgerissa: 19,80€.

Risteily itsessään kustansi 237€. Tax Free-ostokset 118,30€. Iltapala sekä aamupala laivalla 22,60€. Valokuvaus laivassa 58,70€. Tukholmassa kävimme juomassa kuumat kaakaot sekä pienet leivokset, joiden hinta euroissa jäi epäselväksi, koska kuittikin jäi kahvilaan. Villi veikkaus 30€?

Junaliput takaisin kotiin 47€ sekä ratikkamaksut laivalta juna-asemalle 8,70€. Junassa juomiset 8€.

Anopilleni ja "vara-äidilleni" ostin joulukukat, jotka kukkalähetti toimitti perille: 112€.

Kokonaishintalappu tälle joululle on siis: 1176,87€. Kuuletkohan parkaisuni...? AUTS!! Viime vuotiseen verrattuna nousua oli 518,89€. Mutta kun tästä asiasta kaivaa taas sen positiivisen näkökulman esiin, niin olen viettänyt mahtavan viikonlopun lasteni kanssa. Totesin (jälleen) omaavani aivan super hienot lapset, joiden kanssa haluan seuraavan kerran matkustaa Tallinnaa ja Tukholmaa kauemmas. Viking Linelle täydet pisteet lapsille suunnatusta ohjelmasta sekä erittäin hyvästä ruuasta.


Vaikka puolet tuosta joulun hintalapusta koostui ns. tavarasta lahjojen muodossa, puolet summasta oli kokemuksia, joita minä ja lapset muistelemme taatusti vielä vuosikymmenienkin päästä. Ei harmita, vaikka summa nousi noin korkeaksi. Tämä oli meille juuri nyt oikea tapa viettää joulu sekä itselleni mitä parhain tapa aloittaa kahden viikon loma. 

Rentouttavaa joulun jatkoa kaikille!!!

1 kommentti:

  1. Ja summanhan voi käyttää jos talous on hallussa.. Äkkiä palaat taas ruotuun!

    VastaaPoista