Nordnet

torstai 7. joulukuuta 2017

Yt-neuvotteluista seuraavaan

En ehtinyt edes allekirjoittamaanuutta työsopimusta 1.1.18 alkaen, kun musta pilvi tuli taas päälleni. Esimies ilmoitti tällä viikolla vuoden alusta alkavista yt-neuvotteluista, joiden tarkoituksena on vähentää väkeä kevään aikana. En voi sanoin kuvailla miltä minusta tuntuu. Omalla kohdallani nämä ovat jo kolmannet yt:t 2 vuoden sisään. Juuri, kun kuvitteli pääsevänsä pieneen turvallisuuden tunteeseen saavuttamalla vakituisen työsuhteen, ka-bum, matto lähti alta taas.

Tämän syksyn aikana olen onnistunut tekemään kaksi isompaa diiliä, joista esimieheni, jota en ole koko nykyisen työsuhteeni aikana edes tavannut kasvotusten, on antanut runsain käsin positiivista palautetta, sähköpostitse. Toinen näistä diileistä päätyi paikallislehden sivuille saakka. Nyt mietin, jääkö kaikki suurella vaivalla tehty työni jollekin toiselle. Teen kovin erilaista työtä kuin kukaan muu työpaikallani, joten kuvittelisin, että olen ensimmäinen lähtijä. Muut ovat kykeneviä korjaamaan sadon, vaikka minä en enää töissä olisikaan.

Muistan ikuisesti sen päivän, kun minut ensimmäisen kerran irtisanottiin yt-neuvotteluiden päätteeksi. Muistan istuneeni seuraavana päivänä sohvalla, rikkinäisenä, ja pohtineeni, että voin jäädä vellomaan tähän tunteeseen tai kaivaa tästä kaikki positiiviset asiat irti. Päädyin jälkimmäiseen vaihtoehtoon. Nyt olen sulatellut uusinta uutista jo useamman päivän ja sen positiivisen puolen näkeminen tuntuu tällä kertaa todella vaikealta. Rakastan tätä työtä. Toisaalta mitään päätöksiä ei ole vielä tehty eikä pitäisi murehtia etukäteen, mutta juuri nyt tuntuu kovin vaikealta nähdä mitään hyvää koko asiassa. Tätäkö on minun sukupolveni työelämä nyt ja tulevaisuudessa?

Kun sanat eivät riitä, kuvasta voi päätellä päällimäiset fiilikseni...
Yksinhuoltajaystäväni elää epätietoisuudessa minne soteuudistus vie hänen työpaikkansa. Toiseen kaupunkiinko? Miten hän järjestää lastensa hoidon, jos työmatkat ovat 2 tuntia päivässä ja työaika muuttuu 3-vuorotyöksi? Omakotitaloko pitäisi myydä? Muuttaa työnperässä toiseen kuntaan, koska oma kunta ei kykene tarjoamaan kaikille töitä? Välillä tuntuu niin epäreilulta kaikki, eikä minua lohduta tieto siitä, että en ole yksin painimassa samojen asioiden kanssa. Yhteiskunta on antanut minunkin kouluttautua kahteen eri ammattiin, mutta maailma on muuttunut 10 vuodessa jo niin paljon, ettei kumpikaan tutkinto riitä enää työelämään. Pitäisi opiskella kokonaan uusi ammatti, mutta onko sillekään ammatille enää kysyntää valmistumisen jälkeen?


Ehkä menen nappaamaan ulkoa lunta pipoon, kun jäitäkään ei pakkasessa ole. Ehkä yritän vain ajatella, että pian on joulu ja sen jälkeen kauan odotettu 2 viikon loma. Ehkä laitan paperit tammikuun erillishaussa yliopistoon. Ehkä yritän vain ajatella, että kaikki järjestyy, tälläkin kertaa. Ehkä taas jälleen laitan TE-toimiston työvahdin päälle ja aloitan työhakemuksien kirjoittamisen... Ehkä... 

10 kommenttia:

 1. Harmin paikka, tsemppiä! Ei ne yt:t tarkoita vielä että just sun pitäs mihkää lähtee. Meillä IT alalla yt:t tarkoittaa yleensä että keskitytään johonkin uuteen juttuun johon ei ole osaajia talossa. Sitten joudutaan pitämään yt:t että pystytään palkkaamaan uusia tyyppejä uusiin hommiin.

  Mutta siitä olen samaa mieltä että työn liikkuvuuden tulee lisääntyä. Uskon että ystäväsikin pystyisi lopulta muuttamaan ihan hyvin työnperässä muualle. Suomessa ihmiset ylipäätään liikkuvat työnperässä vähemmän kuin muissa maissa. Itse olen muuttanut muutaman kerran uuteen kaupunkiin niin lapsena kuin aikuisenakin vanhempien ja oman työn perässä. Kyllä sitä kaikkeen lopulta tottuu ihan hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uusperheen voi olla todella haastavaa liikahtaa paikoiltaan, kun nämä muutot pitäisi tehdä yhteistyössä etävanhemman kanssa, ts. sopia lasten edusta. Mutta katsotaan...

   Poista
 2. Hyvälle tyyppille löytyy aina töitä! :-)

  VastaaPoista
 3. Muutin työnperässä 7 kertaa, ennen kuin sain unelma duunin. Useampi muutto oli paikkakunnalle, joista en käytännössä tuntenut ketään. Muutot oli helppoja tehdä silloin kun ei ollut vielä perhettä eikä isompaa kiinteää omaisuutta. Nyt jos joutuisin luopumaan itse rakentamasta talosta ja muuttamaan uusioperheen kanssa toiselle paikkakunnalle, olisi järjestely lähes mahdotonta tehdä. On täysin eri lähtökohdat muuttaa alle 30 vuotiaana perheettömänä töiden perässä kuin uusioperhe kuvijoineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin näin. Lapset voivat toki selviytyä muutosta hyvin, mutta myös hyvin huonosti. Uusperhekuviot tuovat vielä omat haasteensa, meillä pitäisi käytännössä siirtää kaksi perhettä. En oikein itse ymmärrä sellaista skenaariota, missä alakouluikäistä tai vanhempaa lasta lähdetään siirtämään vanhemman työn takia. Yrittäisin ratkaista tilanteen toisin, vaikka lähtemällä itse reissutöihin "lapsettomana aikana" yms.

   Poista
 4. Juuri tältä taitaa näyttää tämän sukupolven työelämä yhä enemmän. Määräaikaisia, pätkiä, irtisanomisia, taloudellista epävarmuutta ja turvattomuutta sekä työttömyyspätkiä. Onhan tästä puhuttu jo vuosia, mutta siitä huolimatta ajetaan heikompaa työntekijän asemaa ja nollasopimukset ovat tulleet jäädäkseen. Osa tekee kahta työtä. Jollain tavalla on ymmärrettävää, että osa uupuu eikä jaksa enää täysillä roikkua työelämässä. Olet ollut siltä osin aika hyvässä asemassa, että silloin kun on työ, se on kokopäiväinen eikä kaikkein alimmin palkattu. Erilaiset nollasopimukset, keikat, muutaman päivän pätkät ym ovat vielä raskaampia. Jospa löytäisit kuitenkin töitä jos huono tuuri osuu taas kohdalle, ala jo katsella varulta ympärillesi? Koska yksittäinen työpaikka ei useinkaan enää tarjoa pitkäaikaista toimeentuloa, ei siihen ole myöskään tarvetta tai syytä kiinnittyä enempää kuin on täysin pakko...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä... Ehdin käydä jo työhaastattelussa ja juuri sain tietää jääneeni kakkossijalle. Eilen laitoin uudet paperit vetämään. Yritettävä on, sillä viime viikolla tuli tieto, että koko pulju sulkee ovensa eikä uudelleensijoittelu omalta kohdaltani ainakaan enää onnistu työmatkojen pituuden vuoksi :(

   Poista