Nordnet

perjantai 16. helmikuuta 2018

Kulukuri

Työttömyyteni häämöttää ihan tuossa nurkan takana ja fiilikset ovat olleet yhtä vuoristorataa. Jännä miten sitä on minuunkin iskostettu niin syvälle työntekeminen, että tunnen jo suorastaan syyllisyyttä, että meninkin pyytämään irtisanomistani. Sitten järki ottaa taas vallan ja jauhaa, miten olin jatkuvasti sairas, miten kollegatkin olivat sairaita työrakennuksestamme ja ihan oikeastiko olisin tyytynyt tekemään tyyliin siivoustyötä loppuajan? Rauhoitun hetkeksi, kunnes taas istahdan katsomaan avointen työpaikkojen tarjontaa ja ahdistun, kun en löydä mitään paikkaa, mitä hakisin. Jälleen järki päässä muistuttaa miten lapset ovat olleet onnellisia siitä, että äiti on ollut kotona, mitä kaikkea olen ehtinytkään tehdä (ja olla ennen kaikkea pullantuoksuinen äiti!) ja miten tästä kaikesta selvittiin viimeksikin. Eli jos minun postaukseni ovat jonkun mielestä hyvin mielialasidonnaisia, niin kyllä vain. Kaiketi ihan normaalia, että fiilikset vetävät nyt kärrinpyörää. Tai erästä Putouksen hahmoa lainatakseni ”fiilikset menee hiihtohissillä ylös ja tulevat sitten helvetin nopeasti alas mäkeä pitkin” tai jotain sinne päin...

Hissillä ylös, suksilla alas...
Minulla ei ole harmainta aavistustakaan ansiosidonnaiseni suuruudesta, joten on ollut vaikea hahmottaa tulevia tuloja. Arvioni mukaan se tulee olemaan 1200-1700 euron välissä, riippuen miten se lasketaan. Kun kaikki muuttui hallituksen luotua uusia lakeja, en ole edes jaksanut selvittää vieläkö on olemassa muutosturva, korotettu päiväraha ja huomioidaanko edelleen tuloni 100%:n työajan mukaan ansiosidonnaista laskiessa vai huomioidaanko ainoastaan 80% työaika (osittainen hoitovapaa). Todennäköisesti kaikki ovat muuttuneet. Ja sitten on vielä se aktiivimalli. En viitsi edes perehtyä kunnolla! Vielä.

Paljon on tullut mietittyä, mistä karsia menoja, kun ne on jo nyt karsittu minimiin.

 • Tarvittaessa sijoitustoiminta pitää laittaa jäihin (väh. 100€/kk). 
 • Ammattiliiton jäsenyysmaksu tippuu työttömyyden takia 23,86 eurosta 8,50 euroon (säästöä 15,36€). 
 • Kännykkäliittymät voisin piakkoin kilpailuttaa, kun määräaikaiset sopimukset kesän mittaan raukeavat. Jo ennalta sain tarjouksen, jossa hintaa saataisiin kk-tasolla jopa 20€ alaspäin.
 • Matkustamiseen olen varannut kuukausittain 83€ säästöön, tämän voinee unohtaa tarvittaessa helpostikin. 
 • Vaatteiden ostaminen niin minimiin kuin mahdollista ja terveydenhuoltopalveluitakaan ei toivottavasti tarvita, kun olen hiljattain suorittanut oman ”vuosihuoltoni” sekä käynyt hammaslääkärissä. Lapsille tk-palvelut ovat ilmaisia. Näihin olen säästänyt myös 83€/kk laskutilille. 
 • Asuntolainan kk-erää en lähtisi pienentämään, mutta marginaali on sentään kilpailutettu hiljattain. 
 • Ruokaan menee jo nyt muutenkin aika vähän rahaa, kun itse ehdin kerrankin tehdä kaiken alusta loppuun. Samoin pystyn leivinuunissa taloa lämmittäessä valmistamaan ruuat. Sähkönsäästöä sekin. 
 • Lasten harrastuksista en suostu luopumaan, niihin olen varannut 100€/kk. 
Eli tarvittaessa budjetistani on varaa puristaa vielä n. 300€/kk.

Työttömäksi joutuvan tunneskaala? Onneksi tuon kieputuksen jälkeen löytyy taas tasainen maa :)
Nyt kun olen puskurini siirtänyt, 500 euroa lukuunottamatta, osakkeisiin, sitä pohtii mistä rahat ensi kuun elämiseen, kun ensimmäinen ansiosidonnainen tulee tililleni vasta maaliskuun lopussa. Työnantajalta pitäisi vielä saada km-korvauksia 120€, lomarahat (optimistinen ajatus 700 eurosta), tuplahoitorahat tästä ja viime kuusta 114€, affituloja tulee taas vähän ja jossakin kohti pitkin kevättä laskeskelin saavani osinkoja n. 500€ (verovähennysten jälkeen). Lisäksi saan kuukausittain elatusmaksut ja lapsilisät. Kyllä minä selviän. Helpostikin.

Kaiken kaikkiaan pakolliset kokonaismenoni ovat 1.449,67/kk sisältäen asuntolainan, vakuutuksiin, tonttivuokraan ym. varatut rahat, puhelimet, lasten harrastukset ja kuukauden ruuat. Tuon summan tarkastelu saa taas kipinän lyhentää asuntolainaa nopeutetussa tahdissa, jolloin pärjäisin jo n. 800 euron kk-tuloilla. Kuinkas monta työpäivää se kk:ssa tekeekään...? :)2 kommenttia:

 1. Oletko tarkistanut ovatko puhelinliittymäsi määröaikaisia vai onko se hinta vain määräaikainen? Kun mielestäni enää hetkeen mikään operaattoreista ei ole tarjonnut määräaikaisia liittymiä, paitsi siis tarjoushinta on määräaikainen,liittymä ei. Itse kilpailutin juuri liittymäni, sain hinnasta pois 10€/kk.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vinkkisi ansiosta tarkastin ja hinta tosiaan on ainoastaan määräaikainen! Siispä lähden kilpailuttamaan piakkoin liittymämme :)

   Poista