Nordnet

sunnuntai 18. maaliskuuta 2018

Ensimmäiset suorat osakeostot lapsilleni

Olen muutamaan otteeseen kertonut, miten haastavaa on sijoittaa lapsille, kun lasteni isä ei ole lainkaan myötämielinen koko sijoitustoiminnalle. Hän siis ajattelee, että lasten omaisuuden tulee maata nollakorkoisella tilillä eikä missään nimessä laittaa rahoja mihinkään sellaiseen, mistä voisi tulla tappiota.

Pääsin kiertämään tätä hieman. Kun aikoinaan avasin lapsilleni Nordnetiin tilit, sain lasteni isältä valtakirjan, jonka mukaan minä voin huolehtia lastemme raha-asioista Nordnetissä. Muut lastemme rahat lojuvat Nordeassa, josta molemmat näemme ne omilla verkkotunnuksillamme. 

Olen siis sijoittanut 15€ kuukausittain omista rahoistani lapsilleni Superrahasto Suomeen sekä laittanut saadut syntymäpäivärahat sinne. Tämä on ollut exälleni ok. Nyt kun rahastoon oli kertynyt ihan mukava summa, ajattelin, että miksi en myisi osaa rahastosta ja ostaisi niillä rahoilla osakkeita, jotta lapset saisivat edes pienet osakesalkut, joita aikuisina voisivat halutessaan täydentää. Näin minä sitten tein. Molempien rahastoista lähti n. 500€ ja molemmat saivat 50 kpl Nordean osakkeita. Ehdittiinpä vielä osakejunaankin... Kunnes seuraavana päivänä katsoin, että hyvinpä Nordea sukelsi osingonirtoamispäivän jälkeen. Olin arvellutkin näin tapahtuvan, mutta jotenkin oli itselleni helpointa aloittaa juuri Nordean osakkeista lastenkin salkkujen rakentaminen. Älkää kysykö miksi. 

Seuraavaksi jatkan taas Superrahasto Suomeen sijoittamista, 15€/ lapsi/ kk kerrallaan ja ehkäpä vuoden päästä pääsen tekemään seuraavat osakeostot. Ehkäpä tuolloin vanhemmalle lapselle voisi osakesijoittamisesta jo puhuakin niin, että lapsi ymmärtää miten omat rahat voivat tehdä lisää rahaa, ja ottaa lapsen mukaan valitsemaan jokin muu yritys omaan salkkuunsa.

Pienillä kuukausisäästöilläkin voi siis alkaa rakentamaan lapsille, tai miksei itsellekin, pientä osakesalkkua. Aikaahan se vie, mutta toisaalta sitä palkitsevampaa se on, ainakin näin vanhemman näkökulmasta. Omassa sijoitustoiminnassa hitaus päinvastoin on kaikkea muuta kuin palkitsevaa :D 

Mitä sitten teemme osingoilla? Pienen pienet osingot menevät luonnollisesti lasten Superrahasto Suomeen :)
7 kommenttia:

 1. Jos salkut ovat lapsen nimellä niin kannattaa muistaa, että osingot vaikuttavat tulevaisuudessa suoraan esimerkiksi opintotukeen. Sen vuoksi osingot uudelleensijoittavat rahastot, etf:t, jne. kohteet ovat se turvallisempi valinta kun kasvattaa lapsen omaa varallisuutta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos muistutuksesta! Onneksi tuohon on kuitenkin vielä jokunen vuosi aikaa ;)

   Poista
 2. Verotuksen kannalta olisi kannattanut ostaa Nordeaa vasta osingon irtoamisen jälkeen. Jos tämä oli vuoden ainut myynti niin 500€ myynnistä ei onneksi mene myyntivoittoveroa.

  VastaaPoista
 3. Miksi päädyit myymään superit pois ja ostamaan yhtä osaketta? Ite olen jo useamman vuoden pitänyt lapsien rahat nimenomaan supereissa hajautuksen, helppouden ja kuluttomuuden vuoksi. Mielenkiinnolla kuulen mitä minä en ehkä osaa ajatella ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En myynyt kaikkia Supereita, vaan osan :) Ja jatkan taas sinne sijoittamista. Osingot menivätkin jo Superiin :)

   Poista
 4. Saisiko näistä systeemeistä jonkun For dummies -aiheisen postauksen? Lapsille säästäminen kiinnostaa, mutta en tiedä, mistä aloittaa.

  VastaaPoista