sunnuntai 26. elokuuta 2018

5.000 eurolla mielenrauhaa?


Olen luonteeltani tarkkailija. Olen kirjoittanut paljon blogissanikin ympärilläni olevien ihmisten talousasioista ja osa asioista, etenkin lain näkökulmasta, on ihmetyttänyt. Kun vielä hävisin ”muka selvän” oikeustaisteluni entistä työnantajaani kohtaa, aloin kyseenalaistaa myös omaa avioehtoani. Onko laki sittenkään puolellani kotimme omistuksen suhteen?

Omistamme siis alle 10 vuotta vanhan omakotitalon, jonka mieheni rakensi exänsä kanssa. Lusikat menivät jakoon pian talon valmistumisen jälkeen ja mies asutti taloa yksin, kunnes tapasi minut. Itselläni oli yhteenmuuttaessa oma asunto myymättä enkä saanut pankista taloa varten lainaa ennen kuin asuntoni olisi myyty. Mies osti exältään talon puolikkaan, ja omistaa siis 100%:sti talon. Miehelläni on kaksi erillistä lainaa; vanha laina ja puolikkaan oston jälkeen uusi laina, jota minä ryhdyin maksamaan. Laadimme todistajien läsnäollessa paperin, jonka mukaan minä maksan asuntolainaa xxx ja saan erotessamme/ kuoleman tapauksessa sen verran takaisin kuin mitä olen lainaa maksanut. Naimisiin mennessämme liitimme avioehtoon saman tiedon.


Nyt olen alkanut miettiä kuitenkin talon puolikkaan ottamista omiin nimiini. Käytännössä meidän tarvitsee laatia kauppakirja, jonka myötä maksan varainsiirtoveroa 4% ja lainhuudatukseen liittyvät kustannukset. Tämä tekee reilut 5.000€, jos kauppahinta on sama kuin exällä. Lisäksi voisin neuvotella itselleni viimein oman asuntolainan, joka vastaa tulotasoani paremmin myös mahdollisen työttömyyden osalta. Nythän laina on mieheni nimissä, hänen tuloillaan ja marginaaleillaan myös todella kilpailukykyinen, siis edullinen. Oma lainani ei ehkä olisi yhtä hyvä, koska olen pätkätyöläinen.  Toisaalta voisin vain maksaa mieheni lainaa, ja olla samalla talon toinen omistaja. Haluaisin kuitenkin olla ”oma herrani” myös tässä asiassa. Lisäksi olen tehnyt taloon ja pihaan aika paljon talon arvoa nostavia tekoja omalla rahallani, joten näistä en mahdollisessa myyntitilanteessa, eron tai kuoleman myötä, hyötyisi euroakaan. 

Mieheni mielestä on hulluutta, että maksaisin uudelleen varainsiirtoveron, jonka hän on jo kertaalleen maksanut lunastaessaan toisen puolikkaan exältään. Ehkä, mutta kun mieheni harrastaa extremelajeja, ja on käynyt jo kahdesti käräjillä exäänsä vastaan lasten tapaamisoikeuden takia ja exänsä on tehnyt suunnilleen kaiken voitavansa ollakseen mahdollisimman hankala, mietin ihan omaa ja lasteni tulevaisuutta.  Noin 5.000 eurolla saisin mielenrauhan eikä kenelläkään olisi erotilanteessa tai kuoleman tapauksessa mitään naputtamista asiaan. Lesken oikeudella saisin jatkaa asumista talossa (tämä on kyllä kirjattu myös avioehtoon, mutta onko se pätevä?). Eipä sillä, että olettaisin, saati toivoisin mieheni kuolemaa, mutta asioita on pakko tarkastella järkellä. Itselleni tuo 5.000€ olisi pois asuntolainan lyhentämisestä, mutta toisi mielenrauhaa tulevaisuutta ajatellen.

Mitä tekisit tilanteessani?

8 kommenttia:

 1. Mitä jos miehesi ryssii raha-asiansa eikä saa lainaa ostaakseen sinua ulos? Jos erosta lisäksi tulee riitaisa ja siihen tarvitaan pesänjakaja, niin pahimmassa tapauksessa tarvitaan käräjäoikeuden päätös asunnon myynnistä. Mietin, että voitko vaatia käräjäoikeudelta asunnon myyntiä, kun kumppanisi omistaa sen 100%. En tiedä miten asiat juridisesti menisivät, mutta itse en uskaltaisi maksaa kenenkään muun nimissä olevaa lainaa omistamatta kohdetta itse. Myöskään mahdollinen asunnon arvonnousu ei nyt kerry sinulle. Maksaisiko miehesi sinulle koko lainasumman, jos asuntojen hinnat jostain syystä romahtaisivat?

  VastaaPoista
 2. Kävisin ehkä arvioituttamassa tilanteen asianajajalla. Niin kuin sanoit, asianajajan lausunto ei ole sama asia kuin "varma voitto oikeudessa", mutta antaa osviittaa siitä, mikä on järkevintä. Jos varainsiirtovero jätetään maksamatta on riskinä, että verottaja yllättää lahjaverolla siinä vaiheessa, jos sinunkin nimesi liitetään omistuskirjoihin. Käytännössä kuitenkin omistat yhteisestä omaisuudestanne puolet siinä määrin, kuin avioehto sallii (elikkä ilmeisesti sitten, kun olet maksanut uuden lainan pois).
  Jos nimeäsi ei ole talon omistuskirjoissa voi exä päättää erossa pitää talon itsellään ja maksaa sinut siitä ulos. Et voi esim. vaatia asunnon myyntiä tai oikeutta jäädä siihen asumaan. Tietenkin saat osuutesi sitten rahassa tai exän määräämässä muussa omaisuuslajissa.
  Kuoleman sattuessa lesken oikeus jäädä asumaan yhteiseen kotiin on ihan perintölainsäädännössä määritelty, mutta varmistaisin avioehtoonne kirjaamanne lausunnon pätevyyden siinä tilanteessa, että jos/kun omistat tuolloin toisen, asumiseen soveltuvan asunnon. Jos et omista toista asuntoa enää siinä vaiheessa, saat joka tapauksessa jäädä asumaan yhteiseen kotiinne.
  Tällaisia ajatuksia heräsi.

  VastaaPoista
 3. Sinä et siis tällä hetkellä omista talosta mitään, et vaikka olisit maksanut miehellesi puolet talon hinnasta. Sen sijaan olet antanut miehellesi suuren korottoman ja vakuudettoman lainan, ilman eräpäivää. Ei kuulosta hyvältä. Oliko se "todistajien läsnäollessa laadittu paperi" jonkun lakimiehen tarkastama?

  VastaaPoista
 4. Uskon vakaasti että ihminen tietää itse mitä tehdä. Tee juuri niin.

  VastaaPoista
 5. Siis hä? Maksat miehesi nimissä olevaa lainaa???

  VastaaPoista
 6. Missään tilanteessa en maksaisi miehen nimissä olevaa lainaa.

  VastaaPoista
 7. Nyt luin uuden tekstin aiheesta, niin tuli tämä hieman vanhempi teksti vastaan.

  Melkeen suosittelen ostamaan sen puolikkaan itselle. Veroja ei valitettavasti pääse pakoon ja tilanne on mikä on.

  VastaaPoista