sunnuntai 16. joulukuuta 2018

Loppuvuoden erohakemukset

Olen jo pitkään mutustellut ajatusta erota ammattiliitostani, jonne maksan joka kuukausi 43,94 euroa. Mielestäni summa on suuri, ja siitä saatu hyöty varsin mitäänsanomaton. Saan silloin tällöin liiton lehden, jossa ei ole koskaan minun työhön liittyvää juttua, ja joka lentää siltä istumalta suoraan lehtikoriin. Muita etuja ovat olleet liiton lakimies, joka oli suuri pettymys hoitaessani omaa irtisanomisprosessiani, muka edullisempi vakuutus ja matkavakuutus. Kai joitain mökkejäkin olisi voinut vuokrata, jos arpaonni olisi osunut kohdalleen. Mutta vakuutukset olen saanut muualta edullisemmin ja luottokortissani on matkavakuutus, joten nämäkään edut eivät ole minua "koskettaneet". Mitä tulee lakimieheen, eräs samaan aikaan valittaneista kollegoistani vei asiaa hieman eri tavalla eteenpäin, ja voitti! Olen suunnattoman iloinen hänen puolestaan ja siitä rahatukusta, jonka hän sai. Hän sai niin mukavan, 5-numeroisen summan, että päätti aloittaa oman yrityksen! Fantastista! Ja ei, ei harmita, vaikken jatkovalittanutkaan. Se oli ja meni ja parempi näin.

Päätin siis säästää kuukausimenoissani ja siirryin YTK:n työttömyyskassaan 1.1.19 alkaen. Kertamaksulla, 110 eurolla, pääsen paitsi työttömyyskassan jäseneksi, saan myös lakipalvelut mahdollisia ongelmatilanteita varten. Ilman lakipalveluja, kassan vuosimaksu olisi 92 euroa/ vuosi. Eikä tule kuormitettua ympäristöä sillä turhanpäiväisellä lehdelläkään ;) Työttömyyskassan vaihtamisella säästän kuukaudessa 34,78€.

Kun kerran pääsin vauhtiin, erosin samantien oman alani "sisaryhdistyksestäkin". Vaikka hintalappu oli "vain" 40€/vuosi, ja jälleen sain neljä kertaa vuodessa ilmestyneen lehden, jouduin toteamaan, etten koskaan lukenut lehteä. Muutkin edut, kuten edullisemmat koulutustilaisuudet, jäivät käyttämättä. Säästöä 3,33€/kk.


Kolmantena päätin vihdoin ja viimein erota kirkosta. Minun vuosituloillani maksan 526 euroa vuodessa kirkollisveroa. Jostain syystä kirkosta eroaminen on ollut itselleni vaikeata. Ei sillä, että uskoisin Jumalaan, mutta ehkä se "pelko" kirkosta eroamiseen kumpuaa kotikasvatuksestani. Jouduin järkeilemään asioita tovin, ennen kuin uskaltasin painaa ero-nappia: 
 • Olen toista kertaa naimisissa, ja molemmilla kerroilla olen mennyt naimisiin maistraatissa. Kolmatta kertaa ei enää tule, joten kirkkohäitäkään on turha suunnitella.
 • Lapsilukuni on täynnä, ja lapset ovat saaneet kasteen. He voivat tehdä omat päätelmänsä kirkkoon kuulumisestaan aikuisina.
 • Minulla on jo riittävä lukumäärä kummilapsia (tuntuu muuten näin joulun alla todenteolla lompakossa!) eikä potentiaalisia kummilapsia tunnu enää olevan "tiedossa". 
 • Voin edelleen käydä kirkossa laulamassa kauneimmat joululaulut, jotka ovat perinne, ja tilaisuus, josta pidän. Kukaan ei tsekkaa ovella kuulunko kirkkoon vai en.
 • Sitten kun kuolen, voin edelleen saada kristillisen hautaan siunaamisen.

Eli mitä siis enää aikailen? Olen elänyt, kuten olen elänyt eikä elämälläni ole mitään tekemistä loppujen lopuksi kirkkoon kuulumisen kanssa. Toki kummilapset olisivat jääneet saamatta, mutta siinäpä se oikeastaan... Säästöä kertyy 43,83€/kk.

JOS palkkani pysyy entisellään ensi vuoden alusta (tässäkin ihan käsittämätöntä säätämistä), minulla jää kuukausittain 81,94 euroa enemmän rahaa käteen. Vuositasolla tämä tarkoittaa lähes tuhannen euron säästöä! Kunhan palkkakuviot ensi vuoden osalta selkeytyvät, saahan nähdä mitä kivaa "lisäsummalla" voikaan tehdä. Siis minne sen voi sijoittaa ;)

Onko Sinulla vastaavanlaisia "säästösuunnitelmia" luvassa ensi vuodelle?

14 kommenttia:

 1. Minäkin erosin omasta ammattiliitostani syksyllä ja liityin YTK: työttömyyskassaan. Säästöön jää jatkossa mukava summa rahaa. Kirkosta eroamista olen harkinnut, mutta minullakin se ajatus tuntuu jotenkin vaikealle. Puhelinoperaattorin kilpailutusta/vaihtoa olen myös harkinnut, koska maksan puhelimesta aivan liikaa. Myös vakuutukset pitäisi käydä läpi, että onko kaikki tarpeellisia.

  VastaaPoista
 2. Erosin kolme vuotta siten kirkosta ja olen siitä lähtien budjetoinut "kirkollisverot" rahaksi jonka voin antaa pois. Minun tapauksessa summa on vain n.300e eli 25e/kk ja olen jotakuinkin joka kuukausi löytäyt tälle rahalle hyvän kohteen joko järjestöille tai spontaanisti yksityiselle ihmiselle jos tarve on ollut akuutti.

  Nyt kun lapset on isoja ja rahaa alkaa oikeasti jäädä joka tilistä tähteeksi on moraalinen taakka alkanut painaa. Me terveinä syntyneet suomalaiset ollaan semmosia kultapossukerholaisia näissä maailmankaikkeuden arpajaisissa että ei mitään rajaa ja aika usein tulee mietittyä että onko oikein että käytän kaiken ansaitsemani vain itseeni.

  Muutama minua enemmän tienaava on minunkin koulutukseni ja terveydenhuoltoni oikeasti maksaut. Minun vanhempieni veroilla sitä ei ole tehty, kuten eivät omatkaan veroni ole riittäneet lasteni kouluttamiseen.

  Nyt on sitten sitten viimein syntynyt halu löytää joku hyvä järjestö jonka avulla voisin antaa ammatin ihmiselle jonka koulutusta kukaan muu ei maksa. Taisin löytää tämän järjestön eilen.

  Naisten pankki https://www.naistenpankki.fi/tietoa-meista/mika-on-naisten-pankki/ näyttäis olevan just se järjestö jota olen etsinyt. Heidän kauttaan voin mahdollistaa koulutuksen kehitysmaan naiselle ja sitä kautta saan sijoitukselleni paremman tuoton kuin mistään muualta. Näin uskon :)

  Mitäs jos sinäkin sijoittaisit osan kirkollisveroista naisten pankkiin. Huimma ajatus, millainen korkoa korolle ilmiö yhden naisen kouluttamisesta vuosien varrella syntyy. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eräs kollegani kertoi myös käyttävänsä ennen maksamansa kirkollisveron hyväntekeväisyyteen. Jäin tätäkin vaihtoehtoa miettimään. Eniten itseäni vain mietityttää se, että kuinka paljon lahjoitusrahasta todellisuudessa menee kohteeseen ja kuinka paljon jää järjestön muihin kuluihin. Hesari muistaakseeni teki jutun (tällä viikolla?) joulukorteista, joita voi ostaa kaupasta, ja joilla "voi tehdä hyvää". Olen itse joka vuosi ostanut joulukortit hyväntekeväisyys-periaatteella. No, nyt selvisi tämän jutun kautta, että kaupoille korttia välittävä Paletti vetää välistä siivun, jolloin lahjoitus on pienempi kuin jos ostaisi kortit suoraan yhdistykseltä itseltään. Toki ymmärrän, että henkilöstökuluja menee yhdistyksiltäkin, mutta toivoisin toiminnan olevan edelleen läpinäkyvämpää, jotta tietäisi minne ne lahjoittamani rahat todellisuudessa menevät...

   Idea naisten kouluttamisesta on hyvä. Pitää paneutua asiaan tarkemmin, kiitos linkistä ja vinkistä! :)

   Poista
 3. Kirkosta olen eronnut jo jokunen vuosi sitten, ja kun lukee näitä kirkonsisäisiä lasten hyväksikäyttö- ja rahan väärinkäyttökeissejä, niin olen ratkaisuuni erittäin tyytyväinen. Ammattiliittoon kuulun, mutta sinne on melko maltillinen tuloista riippumaton vuosimaksu, jota jopa alennettiin vuosi sitten 👌

  Oma hyväntekeväisyyteni kohdistuu vain ja ainoastaan luontoon ja eläimiin, ne ei ole tehneet kellekään mitään pahaa ja molempia ihmiset kohtelevat niin kaltoin että oksettaa. Paikalliselle löytöeläintalolle voi lahjoittaa vaikka kissanruokapurkkeja, jos epäilyttää rahalahjoitusten kohdentuminen oikein :) Itsehän olen juuri tälläinen epäilevä tuomas hyväntekeväisyyden suhteen, kun ihminen on todistetusti ahne ja omaa etuansa tavoitteleva pölvästi.
  Mielestäni hyviä ratkaisuja olet tehnyt erobuumissa, kyllä meiltä nyt jo nyhdetään niin paljon rahaa joka välistä joilla kustannetaan muiden karkeloita, että omista euroistaan ja valinnanvapaudesta niiden käyttämiseen kannattaa tarkasti pitää kiinni.

  VastaaPoista
 4. Joo, näissä on toki ongelmia, mutta vaikea on oikeasti auttaa muutenkaan. Esim. Punainen risti tekee valtavasti hyvää työtä ympäri maailman, mutta kyllä se onrganisaatio on ihan järkyttävän raskas ja johtajilla hirmuiset palkat suomessakin. Varmasti ihan syystä.

  Naisten pankki on suomalainen ja sen kattojärjestönä toimii Kirkon ulkomaanapu ja vaikka siinä onkin tämä kirkko sana, niin ko. järjestö ei tee lähetystyötä. Se keskittyy vain humanitariseen auttamiseen. Naisten pankki on erillinen järjestö jonka auttamisen ulkomaanapu organisoi.

  Ilman kuluja lienee aika mahdotonta tehdä laajempimittaista avustustyötä. Kirkon ulkomaanapua kehutaan joissain lähteissä avustusjärjestöistä tehokkaimmaksi. :)

  VastaaPoista
 5. Viime vuonna erosin liitosta ja siirryin pelkästään työttömyyskassaan. Ainakin vielä olen ollut erittäin tyytyväinen ilman lakipalveluita, ehkä hieman riskiä peliä itseltäni? Aikalailla samasta syystä: turhia lehtiä, mielenkiintoisia tapahtumia joihin ei koskaan osallistunut, "jäsentarjouksia" jotka houkuttelivat vain ostamaan lisää, jne.
  Kirkosta erosin, kun täytin 18 vuotta. Syynä enemmänkin elämänkatsomukselliset asiat. Harmi vaan, että nämä säästöt eivät ole realisoituneet muuta kuin omaan suuhun! :D Ehkä vielä jonain päivänä, oppimisprosessihan tämä on.
  Muutama turhuus itsellänikin olisi, josta voisi luopua: esim. Netflix, mutta haaste on siinä, että sitä katsoo yksi toinenkin, joten on hankalaa lopettaa sitä ilman kolmatta maailman sotaa. Sitten minulla on Wolfram Alpha -tilaus, mutta sen olen perustellut sillä, että tarvitsen sitä opiskeluja varten (matematiikka).
  Suosittelen tutustumaan Vastuullinen lahjoittaminen ry:n sivuihin (https://www.vala.fi/), sieltä löytyy listaa jäsenjärjestöistä, jotka ovat sitoutuneet järjestöjen hyviin ja eettisiin hallintotapoihin. (Nopeasti selailemalla löysin esim. Kuurojen liiton tulot ja menot vuodelta 2017 selkeästi esitettynä heidän omilta sivuiltaan).

  VastaaPoista
 6. Minä taas tein päätöksen vaihtaa 1.1. alkaen terveydenhuoltoalan työttömyyskassaan, jonka jäsenmaksu on 42 e/v. Aikaisemmin kuuluin YTK:n työttömyyskassaan ja YTK-yhdistykseen (lakipalveluiden ja tapaturmavakuutuksen vuoksi). Totesin että otan mielummin nyt tässä kohtaa vähän riskiä ja luovun lakipalveluista. Samoin tapaturmavakuutus tuntui itselleni hiukan turhalta, kun lähinnä tapaturma jos sattuisi, se luultavimmin tapahtuisi työmatkalla eli menisi työtapaturmavakuutuksesta. Varsin pienellä vaivannäöllä säästöä 68 e/v. En suosittelisi silti tätä kaikille (eikä toki ole edes mahdollinen tällainen siirto, ellei omaa terveydenhuoltoalan tutkintoa). Itselleni asian huomaaminen oli kuitenkin taas hyvä muistutus siitä, ettei säästämisessä tule koskaan jumahtaa aloilleen vaan kulujen tarkkailu ja uudelleen arviointi on jatkuvaa.

  VastaaPoista
 7. Sinulla on tässä sellainen lista eroja, että olen ihan kateellinen. Olen nimittäin pyöritellyt samoja asioita mielessäni.
  Ammattiliitosta pitäisi vaan erota. Jotenkin en vaan meinaa kehdata?? Onko se nyt vähän typerä syy olla eroamatta.. (minua saa tässä tsempata- mahtaako firman luottamusmies tulla kyselemään, jos eroan liitosta..?)
  Minäkin monta sataa maksan siitä, että saan lehden, jota en lue ja alennuksia joita en käytä.

  Puolisoni erosi kirkosta ja ensivuonna se alkaa näkyä myös rahapussissa. Minä päätin vielä jäädä kirkkoon, koska käytämme jonkin verran seurakunnan palveluita. Ajattelen sen olevan yksi hyväntekeväisyysmaksu, jota maksan.

  Sen sijaan olen ajatellut tukea erinäisiä yhdistyksiä liittymällä niiden paikallisosastojen jäseneksi vaikkapa muutamaksi vuodeksi tai miksei pidemmäksikin, jos toiminta alkaa oikein kiinnostaa.
  Yhdistyksellä saattaa olla enemmän "voimaa" takana, kun jäsenmäärä on merkittävä ja ajattelen silläkin tavalla voivani auttaa hyviä asioita eteenpäin, vaikken käytännössä tee muuta kuin maksan pienen jäsenmaksun.

  Liittyen tuohon naisten pankkiin - olen osallistunut Vauras Nainen ryhmässä tuohon keräykseen pariin otteeseen, jossa kerätään rahaa siis naisten koulutukseen.
  Tavoite oli, että ryhmän yli 40 000 jäsentä laittaa jokainen 1 euron keräykseen ja näin sitten saadaan 40 000e potti.
  Harmittavasti vaan ei tainnut löytyä ihan niin paljoa solidaarisuutta suomalaisista vauraista naisista, että olisi tavoitteeseen päässyt.
  Itse olen tainnut pari kertaa lahjoittaa.

  Kiitos tästä listasta. Ehkäpä vielä otan asialistalle tuon ammattiliiton jäsenyyden ja teen ratkaisuja vielä ennen ensivuotta. Jospa pääsisin itsekin siinä säästämään.

  VastaaPoista
 8. Sain myös jo pari vuotta kestäneen tuumailun päätökseen ja erosin kirkosta. Hyvin samankaltaisia perusteita itselläni. Täytin erohakemuksen ensimmäisen kerran kaksi vuotta sitten. Lähetä -nappia en kuitenkaan "uskaltanut" painaa silloin. Nyt henkilökohtaisen talousremontin keskellä katsoin kuinka paljon vuosittain maksan, ei erohakemuksen täyttäminen kestänyt pitkään. Työpaikkakeskustelut myös kirkon varoista ja arvoasunnoista Helsingissä helpottivat entisestään. Takaisin liittyminen pitäisi olla helppoa jos tilanne/ajatus muuttuu.

  VastaaPoista
 9. Erosin myös juuri kirkosta. Hyvin samanlaisia olivat syyt ja ajatukset minulla. Täytin ensimmäisen kerran erohakemuksen kaksi vuotta sitten mutta Lähetä -nappia en "uskaltanut" painaa.
  Nyt keskellä henkilökohtaista talousremonttiani totesin summan olevan niin iso että erohakemus täyttyi melkein sekunneissa. Myös keskustelut vauraasta kirkosta arvoasuntoineen helpottivat asiaa.
  Takaisin liittyminen pitäisi olla helppoa jos tilanne muuttuu.

  VastaaPoista
 10. Anteeksi tuplapostaus, voit poistaa toisen ja tämän.

  VastaaPoista
 11. Et säästänyt tuossa YTK:hon liittymisessä senttiäkään, koska ay-maksu on täysin verovähennettävä. Yleinen harhakäsitys. Toivottavasti huomioit myös sen, että oikeus työttömyysturvaan alkaa vasta kun jäsenyys- ja työssäoloehdot taas täyttyvät. Ne eivät siis siirry liitosta YTK:hon.

  Tuossa on vaara, että jäät työttömäksi seuraavan 26 viikon aikana ja silloin saat vain kelan työmarkkinatukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisesta työttömyyskassasta siirryttäessä jäsenyys- ja työssäoloehdot siirtyvät automaattisesti YTK:hon. Eli ei tuo 26 viikon jakso uudelleen alusta ala.

   Poista